OLAHW: Jaap Huenges Wajer

150 150 N.S.V. Nota Bene

Waarde leden,

Na twee jaren in Delft lucht- en ruimtevaartechnieken te hebben ‘gestudeerd’, werd het tijd voor deze jongen om serieus te worden. Na met vele mensen gesproken te hebben, werd ik door een kandidaat-notaris overtuigd om Notarieel recht te gaan studeren in Nijmegen. De reden was, dat Notarieel recht het meest bèta is van de rechtenstudies en dus het minst grote verschil zou zijn met mijn eerdere bèta studie. Bijkomend voordeel was, ook om enige studievertraging te compenseren, dat je fiscaal recht kon gaan studeren en met enkele vrijstellingen en een gecombineerde scriptie ‘vrij eenvoudig’ met een dubbele master kon afstuderen.

Zo kwam het dat ik in Nijmegen aankwam en net zoals zo velen anderen met mij, naast de studie toch ook wat niet inhoudelijke bezigheden erop na wilde houden. Nijmegen met haar rijke studentenleven, heeft dan ook veel te bieden en hoe kan het dan ook anders, dat een zoon van een oud-Quaestor ook bij Nota Bene zou gaan. Aldus geschiedde.

Nota Bene was daar, om naast de studiemomenten (colleges, werkgroepen end.) voor de nodige afleiding te zorgen. Niet alleen de borrels in het eenieder bekende kroegje aan het Hertogplein – dat regelmatig werd overgenomen door Nota Bene voor een wel verdiend koud biertje – dan wel lezingen of studiereizen. Er was altijd voor ieder wat wils. Het fijne was tevens dat je er makkelijker in contact kwam met gelijkgezinden. Het was dan ook een hele eer om onderdeel te mogen zijn van het bestuur van de mooie vereniging die je zoveel kan bieden, om iets terug te kunnen doen. Ik trad daarbij in dezelfde functie als mijn vader, namelijk die van Quaestor. Leuk om ook eens aan de andere kant van de tafel te mogen zitten tijdens ALV’s, al moet je dan opeens nog scherper zijn voor de welbelezen leden, die niet op hun mondje zijn gevallen.

Iets waar ik bij die functie nog graag op terugkijk, is om te onderhandelen bij een kantoor voor een baniertje, mailing end. zodat er funding wordt binnengehaald om de vereniging draaiende te houden (en haar leden geen poot uit te hoeven draaien). Een kantoorbezoek zegt natuurlijk al veel van een kantoor, maar in een dergelijke onderhandeling laten ze toch eerder “het achterste van hun tong zien”. Dit en de lopende financiën in het gareel houden, heb ik met veel plezier gedaan en dan is het ook mooi om te zien dat onze vereniging er nog steeds zo mooi bij staat (misschien wel mooier met alle activiteiten die worden georganiseerd in deze moeilijke tijden).

Ondanks dat ik (eveneens door mijn vader, maar zeker ook door Nota Bene) op velerlei manieren kennis heb mogen maken van het mooie notarisvak, heb ik na mijn tijd in Nijmegen er toch voor gekozen om ‘gebruik’ te maken van mijn master Fiscaal recht. Inmiddels ben ik na een begin bij een kleiner kantoor bij Baker McKenzie terecht gekomen om daar een verscheidenheid van vakgebieden te ondersteunen. Als onderdeel van het team Indirect Tax adviseer ik cliënten bij douane en btw (meer precies internationaal goederenvervoer).

 

Verder, zoals het gezegde luidt “Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken” (voor de goede orde, ik heb nog al mijn haar *zei hij terwijl hij op onbewerkt hout afklopte*), is er toch nog een rechtsgebied dat ik bedien met een groot raakvlak met het notariële recht: Overdrachtsbelasting. Als “de notaris” op de afdeling is het dan ook niet gek dat ik dat doe. En stiekem ben ik blij dat te mogen doen, omdat het toch weer een beetje teruggaat naar mijn notariële achtergrond en daarmee ook de mooie studententijd die ik heb mogen beleven.

Ik zou eigenlijk willen eindigen met mooie lessen en tips voor onze huidige leden, maar daar voel ik mij nog te jong voor en vaak is het beter zelf je eigen keuzes te maken, dan te laten afhangen van een ‘onbekende’. Het enige dat ik wil meegeven is dat je niet moet vergeten ook te genieten van deze tijd en best wel eens stil mag staan “to smell the roses”. Zodra je bent afgestudeerd heb je genoeg tijd om je in je werk te verliezen, dus gebruik vooral nu de mogelijkheid om de tijd te verliezen.

 

Het gaat jullie goed en drink maar een notaris jenever op mij!

Jaap Huenges Wajer