OLAHW: Carlijn Ummels

682 1024 N.S.V. Nota Bene

Op 10 augustus 2013 kreeg ik van mijn mentormama een mailtje waarin ze vroeg of ik al een slaapplek had geregeld, mijn sportkleren had ingepakt en zin had in de introductieweek. Waarop ik, als aankomend student en kersverse Nijmeegse inwoonster, reageerde: ‘ik heb al heel veel zin in de introductie. Tot dan! Groetjes Carlijn’. Niet wetend wat me te wachten stond, begon ik aan mijn studententijd, waarvan N.S.V. Nota Bene een groot onderdeel zou worden.

Tijdens het openingscollege, een traditie van N.S.V. Nota Bene in samenwerking met het CNR, sprak prof. F. Schols over het belang van de ontwikkeling als student buiten de boeken, colleges en behalen van de tentamens om. Of zoals prof. F. Schols, als ik het me goed herinner, verwoordde, is een (beginnend) student: ‘een rups in een cocon die zich nog moet ontpoppen tot vlinder’. Het ‘belang’ van, wat ik maar even definieer als ‘buitenschoolse activiteiten’, werd meteen door mij en mijn mede-eerstejaars in de praktijk toegepast: de dag erna miste ik bijna mijn eerste werkgroep van het vak Inleiding tot de Rechtswetenschap door de weinige uurtjes slaap. Dat het niet de laatste late woensdagavond zou worden en ik voortaan moest zorgen dat ik niet op donderdagochtend om kwart voor negen college had, was mij duidelijk. De eerste Algemene Ledenvergadering van N.S.V. Nota Bene, die traditiegetrouw tot de late (vroege) uurtjes doorgaat, bevestigde dit nogmaals. Sinds die Algemene Ledenvergadering heb ik weinig borrels, (landelijke) activiteiten of kantoorbezoeken gemist en mocht ik zelfs plaatsnemen in het 56ebestuur: een jaar waar ik met heel veel plezier en (een beetje) heimwee op terug kijk.

N.S.V. Nota Bene heeft een hoop te bieden. Naast de vele borrels, studiereizen en landelijke feesten, waarbij je niet alleen studenten uit je eigen jaar, maar ook de (inmiddels zeldzamere) langstudeerders en studenten uit andere steden leert kennen, biedt N.S.V. Nota Bene je ook de kans om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Door middel van kantoorbezoeken, het landelijk congres en het jaarlijkse symposium kom je in aanraking met potentiële werkgevers. Het is aan te raden om je al tijdens je studie bezig te houden met je (notariële) toekomst en verder te kijken dan het papiertje dat je de titel ‘meester in de rechten’ bezorgt. Dankzij N.S.V. Nota Bene heb ik niet alleen vrienden en herinneringen voor het leven gemaakt, maar heb ik mij ook kunnen voorbereiden op het leven na mijn studententijd. Sinds augustus 2018 ben ik werkzaam als kandidaat-notaris bij VHN Notarissen in Heerlen (back to the roots) en Maastricht. Hoewel ik iedere dag nog meer dan genoeg nieuwe dingen leer (en dat de komende tijd ook nog wel even blijf doen), heeft mijn ervaring bij N.S.V. Nota Bene voor een goede basis gezorgd.

Kortom, zoals de originele tekst van ons verenigingslied luidt: ‘Nota Bene zal je leren hoe je beter leven kan’ (dit neemt trouwens niet weg dat Nota Bene je ook leert hoe je beter zuipen kan).

 

Met notariële groet,

 

Carlijn Ummels